OBVLADAJTE STRAH PRED BOLEZNIMI

Strah je primarno čustveno stanje, ki poskrbi, da se določenih situacij izogibamo in s tem zaščitimo svoje zdravje, materialne dobrine, ljubljene osebe, živali in podobno. Težava pa nastane, ko se poglobi do te mere, da omejuje običajno življenje in nas neprestano ovira. Če začnemo pretirano razmišljati o njegovem sprožilcu ali pa sprožilca celo ni več, mi pa se še vedno počutimo prestrašeno, potem je čas, da ga pričnemo zavestno omejevati.

V teh dneh se je v medijih glasno razširila novica o novem koronavirusu in prestrašila ljudi do te mere, da lahko govorimo že o skupinski anksioznosti. Zato sem se odločila, da zberem nekaj predlogov, kako strah pred to ''grožnjo'' omiliti ali pa vsaj objektivizirati.

Berite naprej, če želite spoznati vse pristope...


Free Images : translate, translation, web, service, language ...

1.) Informirajte se v ravnopravšnji meri. To ne pomeni, da več ur na dan brskate po internetu, vendar da poiščete verodostojne vire informacij. Priporočam branje vsaj dveh različnih medijev in tako boste lahko hitro ugotovili, da je ''resnica velikokrat nekje vmes''.

Criticism,write a review,review,star,hand - free image from ...


2.) Ko boste dobili dovolj relevantnih informacij jih kritično ovrednotite. Postavljajte vprašanja, kot na primer: Ali bi se moral bolj osredotočiti na kakšno drugo težavo, ki jo želim rešiti?

washing-hands | gea79on | Flickr

3.) Poskrbite za večjo higieno in s tem izkoristite pozitivne aspekte sedanje situacije. Morda preprečite (še) kakšno drugo bolezen.

balance scale | winnifredxoxo | Flickr

4.) Ne podpihujte in ostanite realni - če ste prvi dve nalogi dobro opravil, potem to ne bo težko. Zaskrbljenost namreč hitro postane navada – najprej nas skrbi bolezen, potem že nekaj drugega in še preden se dobro zavemo, se neprestano nečesa bojimo.

Zelo mi je všeč naslednja misel, ki dobro razloži težavo takšnega mentalnega stanja: ''Pretirana skrb možgane obremeni z delom, vendar istočasno napredek ohromi.''

Free Images : question, mark, answer, solution, sign, hand, help ...

5.) Ne podcenjujte tistih, ki jih skrbi bolj kot vas – s svojim znanjem in mirnostjo poizkusite pozitivno vplivati na njih. Posmehovanje ne bo koristilo nikomur, prav tako pa slepa optimističnost ne premaga podzavestnega strahu.

Colorful Dancing Women Silhouette | Free SVG

6.) Poskrbite za zdravo mentalno ter telesno klimo – osredotočite se na zdrav duh v zdravem telesu, torej meditirajte, sproščajte se, telovadite in počnite reči, ki vas veselijo. Namig: Igra z otroki je odličen vir dobrega počutja.

Coaching - Handwriting image

V primeru, da se vseeno zbujate pod stresom ali tesnobni in vas pretirano skrbi, pa vam lahko z nekaj preprostimi vajami pomagam, da se umirite. Del uspeha lahko dosežemo preko vodenih meditacij, drugi del pa s coachingom oz. NLP treningom.

Vkolikor vas karkoli zanima, me kontaktirajte na e-mail: sanda.pravijaz@gmail.com ali na telefon: 041/663-480.

Lepo vabljeni!